03 June 2014

Graduate Fashion Week 2014 - Crispy chips are in fashion this year!

From May 31st (to June 3rd) London is going to stage the Graduate Fashion Week, the world’s leading event for fashion students, showcasing the work of over 1,000 graduates from the most influential UK and international universities.
As usual you can see on the catwalk a lot of inspirations, provocations, novelties, but in some cases you can also have a lot of doubts about the prestige of those fashion institutes.
A part from the same common teaching methods that invite students to copy "reinterpret" the great Japanese masters and the Antwerp Six, it seems that this year the pop imagery of Jeremy Scott gained a certain influence on the new generations of designers.

Dal 31 maggio a Londra sta andando in scena la Graduate Fashion Week, una mini settimana della moda dedicata alle collezioni di studenti provenienti da oltre 40 delle migliori scuole di moda del mondo. Come al solito tante ispirazioni, provocazioni, novità, e in alcuni casi anche tanti dubbi sull'effettivo prestigio di alcuni istituti. Polemiche a parte sui metodi d'insegnamento che invitano a copiare "reinterpretare" i grandi maestri giapponesi e gli Antwerp Six (a loro volta profondamente influenzati dai precedenti), sembra che anche l'immaginario pop di Jeremy Scott riscuota una certa ascendenza sulle nuove generazioni di stilisti.

Graduate Fashion Week 2014 London


Following the front-row reportage of the Graduate Fashion Week from the social media channels of GlamJam - The Fashion Atlas by Chiara Senatore it's really the case to say that crispy chips are the hottest fashion trend this year.
I think that everything began in February this year, when Jeremy Scott debuted with his first Moschino collection inspired to the packaging of junk food, a typical exercise of his pop-art-inspired poetry, made just reinterpreting the packaging of chips and snacks as clothes. Let me be clear, there is nothing new under the sun, but looking at the pictures from the Graduate Fashion Week it's interesting and weird at the same time to note how some students of different fashion schools have been influenced by this chips mood.

Seguendo la diretta da front-row della Graduate Fashion Week tramite le pagine social di GlamJam - The Fashion Atlas curate da Chiara Senatore  e lasciando per un attimo da parte ambigui riferimenti di tipo Siffrediano, è davvero il caso di dire che a Londra le patatine vanno di moda.
Galeotto fu JeremyScott che, assunta la guida di Moschino, ha presentato ad inizio announa collezione ispirata al packaging del junkfood. Lo stilista si è infatti cimentato in un esercizio tipico della sua poetica pop-art-inspired reinterpretando le confezioni di patatine e snack, sotto forma di abiti dalla struttura più o meno complessa. Sia ben chiaro, non è niente di nuovo, però è interessante e allo stesso tempo bizzarro notare come alcuni studenti di scuole internazionali si siano lasciati influenzare da questa mania pop.

Moschino by Jeremy Scott - Fall Winter 2014 - Crispy chips fashion trend
Moschino by Jeremy Scott - Fall Winter 2014 - Crispy chips fashion trend

It is the case of Sho Takemura, a student from Nottingham Trent University who has literally covered a model with a giant head to toe silk pack on which there were faithfully reproduced texts and images of a Japanese potato chips pack.

E' il caso di Sho Takemura, studente della Nottingham Trent University che ha letteralmente coperto una modella con un maxi pacchetto in seta su cui sono stati riprodotti fedelmente i testi e le immagini di una confezione di patatine giapponesi.

Graduate Fashion Week - Sho Takemura - Crispy chips fashion trend
Graduate Fashion Week - Sho Takemura - Crispy chips fashion trend (credits)

In addition to this, the Korean student Eujean Cha from the University of Creative Arts transformed the iconic green tube of Pringles potato chips in a funny de-structured sweatshirt.

Di respiro più internazionale invece la studentessa coreana Eujean Cha proveniente dalla University of Creative Arts che ha trasformato l'iconico tubo verde di patatine Pringles in una felpa destrutturata, insieme a salse Heinz e affini.

Graduate Fashion Week - Eujean Cha - Crispy chips fashion trend
Graduate Fashion Week - Eujean Cha - Crispy chips fashion trend (credits)

Graduate Fashion Week - Eujean Cha - Crispy chips fashion trend
Graduate Fashion Week - Eujean Cha - Crispy chips fashion trend - (credits)

Given the circumstances it seems that in the coming seasons we will be overwhelmed by this crispy chips fashion trend, so, although it is not the most healthy food in the world, I can just say: bon appetit and wear it responsibly!


Viste le premesse sembra che nelle prossime stagioni saremo travolti da questo crispy chips fashion trend con la conseguente pioggia di tarocchi ed imitazioni commerciali e nonostante non si tratti dell'alimento più sano del mondo forse non resta altro che dire: buon appetito ed indossate con prudenza!

Alessandro Masetti - The Fashion Commentator